Dozowanie orzechów piorących uzależnione jest od tego, czy stosujemy je jako środek czyszczący, płyn do kąpieli, ekstrakt do prania bądź szampon.
Orzechy piorące – pranie w pralce
Od 5 do 6 połówek pokruszonych łupin wkładany do wykonanego z bawełny woreczka, a następnie umieszczamy w bębnie pralki. Orzechy piorące doskonale sprawdzają się w przypadku prania zarówno białych, jak i kolorowych ubrań w temperaturze od 30 do 90 stopni. Zawarte w nich saponiny pochodzenia naturalnego nie prowadzą do rozpuszczania się farb znajdujących się w tkaninach. W efekcie można prać różne kolory nawet wtedy, kiedy pranie zamierzamy gotować. W przypadku prania białych rzeczy należy dodać 1,5 łyżki sody oczyszczonej. Dzięki temu tkaniny odzyskają śnieżnobiały odcień. Nie trzeba wyjmować orzechów z pralki – mogą pozostać w niej przez cały cykl prania. Płukanie to etap, w czasie którego woda jest zimna i bardzo często wymieniana. W efekcie dochodzi do wydzielania się znikomej ilości saponin. Skutecznie zmiękczają one pranie.
Orzechy piorące – mycie naczyń w zmywarce
W przegrodzie zmywarki umieszczamy 3-4 łupiny orzechów, a następnie wybieramy program dostosowany do mycia w zwiększonej temperaturze. Warto dodać również łyżeczkę octu bądź sody oczyszczonej. W przypadku orzechów w formie proszku, do szuflady wsypujemy dwie łyżeczki i również wybieramy program o zwiększonej temperaturze.
Orzechy piorące – ręczne mycie naczyń
W tym wypadku rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Sięgamy po 5-6 łupin orzechów, zalewamy je wrzącą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez około minutę. Wywar odstawiamy do ostudzenia i ponownie gotujemy. Tym razem pozostawiamy na całą noc. Kiedy wywar jest zimny, możemy dodać do niego łyżeczkę kwasku cytrynowego bądź parę kropel olejku cytrusowego. W przypadku orzechów w proszku jedną łyżeczkę wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem lub rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie czekamy, aż wystygnie. Po wystudzeniu można dodać kwasek cytrynowy lub olejek cytrusowy.
Wywar z orzechów piorących do sprzątania i porządkowania mieszkania
25 gram orzechów piorących zlewamy pół litra wrzącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 – 15 minut. Kiedy wywar przestygnie, gotujemy go ponownie. Odcedzamy i pozostawiamy na całą noc. Do tak przygotowanego wywaru można dodać kilka kropli wybranego olejku eterycznego.
W przypadku orzechów w proszku dwie łyżki zalewamy pół litra wrzącej wody. Wywar przecedzamy i odstawiamy na całą nos. Przyjemny zapach zapewni dodanie kilku kropli wybranego olejku eterycznego.
Orzechy piorące – wywar do czyszczenia biżuterii
3-4 łupiny orzechów zalewamy pół litra wrzącej wody. Następnie wywar odstawiamy na całą noc, aby dobrze przestygł.
Biżuterię płuczemy w wywarze, a następnie dokładnie osuszamy. Kiedy jest sucha, polerujemy ją miękką ściereczką. W przypadku orzechów w proszku niezbędne jest przygotowanie pasty czyszczącej. Proszek z orzechów mieszamy z wodą, stosując równe proporcje. Biżuterię czyścimy pastą, a następnie dokładnie polerujemy, używając do tego celu miękkiej ściereczki.
Orzechy piorące – peeling do twarzy i ciała
Aby go przygotować, orzechy mielimy w młynku do kawy lub wykorzystujemy blender.
Do przygotowania peelingu do twarzy potrzebujemy jedną czwartą szklanki orzechów piorących w proszku. Dodajemy taką samą ilość suszonej i zmielonej skóry z cytryny, pomarańczy bądź grejpfruta. Dolewamy kilka kropli oliwy z oliwek i mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Unikamy kontaktu preparatu z oczami.
Do przygotowania peelingu do ciała, potrzebujemy trzy łyżki proszku i kilka kropli gorącej wody. Dodajemy dwie łyżki cukru, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy aż powstanie kremowa konsystencja. Peeling dokładnie wcieramy w ciało, pamiętając, aby omijać skórę głowy oraz twarz. Po użyciu dokładnie spłukujemy.
Wywar z orzechów piorących do stosowania w ogrodzie
Szkodniki z ogrodu usuniemy, spryskując rośliny słabym wywarem przygotowanym z orzechów piorących. Do jego przygotowania potrzebne są 3-4 łupiny, które wrzucamy do litra wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez koło dziesięć minut. Następnie studzimy.
W przypadku orzechów w proszku 1-2 łyżeczki rozpuszczamy w litrze wody i dobrze mieszamy. Wywarem można spryskiwać rośliny pokojowe oraz te w ogrodzie.