Już na pierwszy rzut oka widać, że suszone śliwki różnią się od świeżych owoców zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Warto jednak zwrócić uwagę i na to, że nieco inne są ich właściwości, a nawet – zawartość składników odżywczych. I nie ma przypadku w tym, że śliwki to jeden z podstawowych składników świątecznego kompotu z suszu. Nie tylko wspomagają przecież trawienie, ale również zapobiegają wchłanianiu przez organizm cholesterolu.
Śliwki – skarbnica witamin i minerałów
Sięgając po świeże śliwki możemy liczyć nie tylko na zbiór witamin takich, jak choćby A, C, E, B6 oraz K, ale również na składniki takie, jak wapń, żelazo, miedź, mangan i potas. W owocach tych obecny jest również błonnik pokarmowy. Po ususzeniu ich właściwości ulegają pewnym przeobrażeniom, okazuje się więc, że suszona śliwka zawiera nawet pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeży owoc. Pomaga to w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, a jednocześnie zapobiega zaparciom.
Suszone śliwki – właściwości zdrowotne
Oryginalne właściwości śliwek przyczyniają się i do tego, że już od dawna wchodzą one w skład diet odchudzających. Owszem, w 100 gramach tych owoców znajduje się około 300 kalorii, choć świeży owoc ma ich nawet sześć razy mniej, wszystkie inne właściwości uzasadniają jednak ten wybór. Suszone śliwki znane są między innymi jako owoc spowalniający wchłanianie cukry, organizm może więc szybciej zacząć zużywać rezerwy tłuszczu. Warto też wspomnieć o tym, że po dodaniu do muesli lub jogurtu są w stanie w ekspresowym tempie zaspokoić głód, ich dietetyczne działanie jest więc trudne do zakwestionowania.
Szukając przyczyny, dla której suszone śliwki mają tak dobry wpływ na układ pokarmowy, nie można pominąć dużej zawartości błonnika zapobiegającego wchłanianiu cholesterolu. Wyjątkowo wartościowym składnikiem tych owoców jest też obniżający ciśnienie krwi potas, który chroni przed chorobami związanymi z układem sercowo-naczyniowym. Nie można też zapominać o przeciwutleniaczach. Te pomagają w zachowaniu pięknej i młodej skórze, a jednocześnie coraz częściej są postrzegane jako ważny element profilaktyki antynowotworowej. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że nie ma innych owoców równie bogatych w antyoksydanty.
Jak spożywać śliwki?
Na zakończenie warto wspomnieć, że suszone śliwki możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Zazwyczaj kojarzymy je ze składnikiem świątecznego kompotu albo dania serwowanego osobom odchudzającym się, a przecież są one nieocenione również jako składnik sałatek, sosów do mięs oraz farszu do pierogów. I choć brzmi to dość dziwnie, nie tylko są zdrowe i smaczne, ale również mogą poprawić nasze samopoczucie.