Bakalie to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Sprawdzą się jako podstawowy składnik diety poprawiającej samopoczucie i zdrowie lub jako zdrowa przekąska, zastępując słodycze, batoniki itp.
Właściwości odżywcze bakalii
Najważniejsze substancje odżywcze zawarte w bakaliach to:
- Błonnik, który pobudza perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, wypełnia żołądek, zapewniając na długo uczucie sytości.
- Tłuszcze, które dostarczają energie, zapewniają sprawne funkcjonowanie organizmu, a także mają korzystny wpływ na stan skóry. Dzięki nim organizm otrzymuje rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K.
- Węglowodany to kolejny składnik, który dostarcza energii. Dzięki węglowodanom zmniejsza się jednak zapotrzebowanie na tłuszcz.
- Wapń, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B regulują pracę znajdującego się w mózgu ośrodka głodu i sytości, oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
- Beta-karoten pomaga zwalczać nowotwory, chroni przed skutkami starzenia się, poprawia wzrok.
Dlaczego warto jeść bakalie?
Dieta bogata w bakalie polecana jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy, osobom cierpiącym na zaparcia, a także w okresach przemęczenia, przepracowania, stanach stresu i napięcia. Zrezygnować z bakalii powinny osoby uczulone na orzechy, z chorobami układu pokarmowego. Ważne, aby unikać bakalii w czekoladzie, w cukrze, smażonych i solonych. Kupując suszone owoce i bakalie najlepiej wybierać sklepy ze zdrową żywnością lub przed zjedzeniem myć je w ciepłej wodzie, by usunąć choćby część dwutlenku siarki, którym zazwyczaj bakalie są konserwowane. Patrząc na opakowanie, warto sprawdzić, czy dany produkt zawiera np.: E220, dwutlenek siarki, siarczyny. Konserwanty te mogą powodować u osób wrażliwych nieprzyjemne objawy takie jak: nudności, bóle głowy, a u chorych na astmę groźne problemy z oddychaniem.
Właściwości zdrowotne bakalii
- Migdały, czyli nasiona migdałowca, to najszlachetniejsze z orzechów, dlatego posiadają tytuł „króla orzechów". Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe magnez, miedź, błonnik tokoferole oraz amigdalinę. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki, zapobiegają tyciu, działają przeciwzapalne, oraz alkalizująco, odwkwaszając organizm.
- Orzechy brazylijskie są najlepszym naturalnym źródłem selenu. Zjedzenie tylko jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. Garść tych niezwykłych orzechów to nawet 480% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! W obecności selenu aktywują się przeciwutleniacze, czyli substancje zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i substancji rakotwórczych. Orzechy brazylijskie są także źródłem kompletnego białka. Oznacza, że zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, potrzebne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem wielu minerałów i witamin takich jak witaminy z grupy B, witamina E, miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń.
- Nerkowce mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, m.in. dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce to skarbnica potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie. Można w nich znaleźć także magnez, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem. Poza tym nerkowce zawierają witaminę K, która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia. Orzechy nerkowca wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, ponieważ są cennym źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza niacyny, która koi nerwy i dodaje energii.
- Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do superfoods, czyli „superżywności". Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie człowieka) oraz 21 pierwiastków śladowych – m.in.: cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen, fosfor. Są najbogatszym źródłem karotenoidów, w tym beta-karotenu. Zawiera ją go więcej, niż jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Jagody goji zawierają 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy – pomocny w odchudzaniu i beta-sisterol – działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu. Luteina i zeaksantyna dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników. Długotrwałe stosowanie jagód goji dodaje witalnoci, wzmacnia stawy, kości, opóźnia procesy starzenia, poprawia wzrok, wyszczupla.
- Miechunka jadalna znana także jako physalis, wiśnia peruwiańska, rodzynka brazylijska lub złota jagoda Inków. Ten malutki owoc to skarbnica witamin i składników mineralnych m.in. witaminy A, C, witamin z grupy B oraz cynku, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza. Owoce miechunki mają delikatny słodko-kwaśnym smak z nutą goryczki. Niektórym może przypominać on smak agrestu, kiwi, innym z kolei owoc ten w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
- Żurawina jest stosowana głównie na przeziębienie, anginę, problemy z pęcherzem. Hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie działa na drobnoustroje wywołujące próchnicę i choroby dziąseł. Substancje zawarte w żurawinie działają na zęby jak teflon – tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Prócz właściwości aseptycznych żurawina ma też wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów m.in.: potasu, manganu, miedzi i jodu, witamin A, C, E, K i z grupy B, oraz błonnika. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant – kwas benzoesowy. Zapobiega on rozwojowi bakterii i drożdży. W lodówce można ją przechowywać nawet do sześciu tygodni.