Orzechy włoskie większości z nas kojarzą się z przekąską o wyjątkowo smacznym smaku, po którą sięgamy najczęściej w zimie lub dodajemy do wypieków. Tymczasem ich właściwości doceniła również medycyna oraz kosmetologia.
Liście orzecha włoskiego od dawna sprawdzają się doskonale w leczeniu krzywicy, cukrzycy oraz pasożytów zasiedlających układ pokarmowy. Nalewkę na orzechach włoskich wykorzystuje się do leczenia zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku biegunki. Z orzechów włoskich produkuje się również rozmaite kremy, peelingi oraz balsamy brązujące.
Orzechy włoskie – wpływ na zdrowie
Orzechy włoskie rodzi drzewo liściaste zaliczane do rodziny orzechowatych. Roślinę tą spotkać można w południowo – wschodniej części Europy, na Bałkanach oraz w Azji: rośnie w Himalajach, południowo – zachodniej części Chin oraz innych regionach kontynentu. Orzech włoski znany jest od dawna. Z jego zdrowotnych właściwości zdano sobie sprawę już w okresie starożytności. Sięgano po niego wtedy, kiedy chciano zapewnić sobie ochronę przed owadami – nacierano nimi bydło. Liście rośliny wykorzystywane były do leczenia takich dolegliwości, jak cukrzyca, krzywica, krwotoki. Okazywały się także skuteczne wtedy, kiedy w przewodzie pokarmowym zasiedliły się pasożyty.
Nalewka na orzechach okazywała się natomiast doskonałym środkiem w przypadku biegunki. Orzechy włoskie to drzewa, które spotkać można w wielu krajach leżących w strefie klimatu ciepłego. Pod koniec czerwca prowadzi się zbiór liści, zaś w lipcu zrywa się niedojrzałe jeszcze owoce. Ususzone liście dostarczają dużych ilości witaminy B1, B2, C, K, PP, soli mineralnych i flawonoidów. Kaloryczność orzechów jest znaczne. Aż 65% ich objętości stanowią tłuszcze, 25% biała, zaś 10% węglowodany i inne związki.
Orzechy włoskie – właściwości lecznicze
Lecznice właściwości orzecha włoskiego zostały potwierdzone. Wykazuje się działanie bakteriobójcze. Działa na bakterie duru brzusznego, czerwonkę, paciorkowce i gronkowce. Cechuje go także działanie przeciwzapalne, odtruwające oraz przeciwkrwotoczne. Orzech włoski działa również ściągająco na błony śluzowe i wykazuje działanie grzybobójcze. Spożywanie orzechów sprawia, że poprawie ulegają procesy trawienne, obniża się poziom cholesterolu. Pomagają również obniżać poziom ciśnienia krwi. Po nalewkę z orzechów oraz napar z suszonych liści warto sięgać w przypadku bakteryjnej biegunki, owrzodzeń, zatruć, nieżytu przewodu pokarmowego oraz krwawień w nim występujących. W przypadku cukrzycy zaleca się sięganie po orzechy profilaktycznie. Doskonale radzą sobie one z ropnymi zapaleniami, trądzikiem, żylakami oraz nadmierną potliwością. Od dawna znane jest ich działanie w przypadku problemów żołądkowo – jelitowych.
Jak stosować orzechy włoskie?
Z liści orzecha można przygotować napar. W tym celu należy je rozdrobnić, a następnie zalać ciepłą wodą. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować, doprowadzając do wrzenia. Następnie odstawić na około pięć minut. Miksturę pijemy 3 – 4 razy dziennie po pół szklanki przed spożyciem posiłku.