Pszenna, kukurydziana, ziemniaczana... mąka to produkt, po który w kuchni sięga się dość często. Niestety, nie każdy może używać jej na co dzień, z racji diety lub nietolerancji na gluten. Na szczęście istnieje świetna alternatywa – mąka kokosowa.
Mąka kokosowa w kuchni – zastosowanie
Skąd bierze się mąka kokosowa? Pozyskuje się ją poprzez zmielenie miąższu orzechów kokosowych. Pachnie bardzo łagodnie, jest delikatnie słodka w smaku, nadając potrawom subtelną nutę wiórków kokosowych. Świetnie nadaje się do zagęszczania potraw – jest bardzo chłonna, wystarczy zatem odrobina, by nadać zupie czy owocom zupełnie inne oblicze.
Potrawy z mąką kokosową
Mąkę kokosową warto wykorzystać do wypieków, ponieważ jest znacznie lżejsza od mąki pszennej. Naleśniki czy muffiny na pewno nabiorą rumieńców i będą pulchniejsze, jeśli zastąpisz tradycyjną mąkę jej kokosową wersją. Z racji dość dużej absorpcji wilgoci dobrze jest wymieszać oba rodzaje mąki, by ciasto nie wchłonęło wody i tym samym nie stało się zbyt suche, lub po prostu dodać nieco więcej wody, lub mleka.
Kokosowy aromat
Ale na tym nie kończy się lista zalet mąki kokosowej. Stanowi ona świetną alternatywę dla mąk tradycyjnych dzięki wysokiej zawartości błonnika. Mąka kokosowa jest też idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, alergików i diabetyków, ponieważ nie zawiera glutenu. Skorzystają dzięki niej także osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wprowadzić kilka kulinarnych zmian, urozmaicając dania o nutę kokosowej słodyczy.
Mąka kokosowa – wolna od glutenu
Największą wartością mąki kokosowej jest to, że nie zawiera cząsteczek glutenu. Gluten to silny alergen, znajdujący się m.in. w produktach zbożowych. Coraz częściej naukowcy zwracają uwagę na to, że spożywanie glutenu przyczynia się do niekorzystnych zmian przewodzie pokarmowym, hamując wchłanianie wartościowych składników odżywczych pochodzących z pożywienia. Składnik ten znajduje się w wielu produktach, po które sięgamy na co dzień, mąka kokosowa powinna zatem zagościć na półce jako alternatywa dla bogatej w gluten mąki pszennej.
Cenny błonnik w mące kokosowej
Dla równowagi uboga w gluten mąka kokosowa zawiera nawet do 10 razy więcej błonnika niż tradycyjne mąki zbożowe. Oznacza to, że przy regularnym spożyciu mąki kokosowej możliwe jest uzupełnianie dziennej dawki błonnika (od 20 do 35 g dziennie) i zarazem ochrona przed jego niedoborem w organizmie. Cenny składnik, jakim jest błonnik, ma ogromny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz krwionośnego – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza wchłanianie „złego” cholesterolu, a także, co ważne dla diabetyków, spowalnia rozkład węglowodanów i obniża poziom glukozy we krwi.
Mąka kokosowa pełna zdrowia
Warto dodać, że mąka kokosowa posiada mniej węglowodanów w porównaniu z mąką pszenną, dlatego sięgnąć po nią powinny osoby na diecie niskowęglowodanowej. Dzięki pozyskiwaniu składników z wnętrza orzecha kokosowego mąka zachowuje też sporą ilość dobroczynnych tłuszczów nasyconych, które wykazują działanie przeciwwirusowe. Oprócz wpływu na odporność tłuszcze nasycone wspomagają przemianę materii, stąd mąka kokosowa jest świetnym rozwiązaniem dla osób z rozleniwionym metabolizmem.
Ćwiczysz? Sięgnij po mąkę kokosową
Ostatnią wartą zapamiętania zaletą mąki kokosowej jest wysoka zawartość białka – 100 g produktu zawiera niemal 20 g białka, co stanowi część dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Idealnie nadaje się zatem dla osób, które prowadzą dietę wegańską lub wegetariańską i dodatkowo dbają o rzeźbę ciała – obecność białka w diecie jest niezwykle ważna dla kulturystów.
Mąka kokosowa w codziennej diecie
Regularne spożywanie mąki kokosowej wpływa korzystnie na działanie całego organizmu. Lepsza praca układu pokarmowego, obniżenie ciśnienia krwi czy poprawa pracy serca, to nieliczne zalety dodawania mąki kokosowej do codziennych posiłków. Mąka kokosowa przyda się nie tylko przy wypiekach – jej odrobinę można dodać do płatków śniadaniowych, zagęścić sok owocowy lub zupę warzywną, a także dosypać do jogurtu, maślanki, kefiru lub ciasta naleśnikowego.