Kasza jaglana wygląda dość niepozornie, a jednak to właśnie ona często jest określana mianem „królowej kasz”. Wypada przy tym podkreślić, że nie mamy wcale do czynienia z określeniem przypadkowym, wyróżnia się bowiem w istotny sposób na tle swoich koleżanek.
Kasza jaglana – właściwości odżywcze i zdrowotne
Kasza jaglana znana jest też jako jagła. Uzyskuje się ją, wykorzystując w ten sposób łuskane ziarno prosa. Na pierwszy plan wysuwa się to, że duża zawartość błonnika sprawia, że kasza ta jest niezwykle sycąca, na tym jednak nie kończą się jej właściwości. Nie można zapominać i o tym, że ponad sześćdziesiąt procent jej składu to skrobia, a tym samym mamy do czynienia z wyjątkowo energetycznym rozwiązaniem. Nie bez znaczenia jest i to, że około dziesięciu procent wartości kaszy jaglanej stanowi białko, a także to, że mamy do czynienia z produktem wolnym od glutenu.
Przyjmuje się, że problemy z nietolerancją glutenu dotyczą nawet jednego procenta społeczeństwa, kasza jaglana jest więc wyjątkowo ważnym elementem diety. Kasza ta jest też zalecana kobietom w średnim wieku, te bowiem mają zwiększoną wrażliwość kosmków jelitowych na gluten. Jest całkowicie bezpieczna dla układu pokarmowego, a do tego charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych w tym witaminy z grupy B, sole, lecytynę, a nawet krzemionkę, o której wiadomo, że charakteryzuje się korzystnym działaniem nie tylko na kości i stawy, ale również na włosy, paznokcie oraz zęby.
Antyoksydanty w mące jaglanej
Mąka jaglana zwraca na siebie uwagę z przynajmniej kilku powodów, za jeden z najważniejszych uważa się przy tym obecność w jej składzie antyoksydantów, a więc związków, które chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Te ostatnie nie tylko atakują komórki naszego ciała, ale również przyczyniają się do przyspieszenia procesów chorobowych. Sprawiają również, że starzejemy się szybciej, niż byśmy tego chcieli. Działanie antyoksydacyjne kaszy wspiera zawartość w jej składzie odpowiednich proporcji substancji odżywczych.
To właśnie dlatego częste jej stosowanie ma pozytywny wpływ na detoksykację organizmu, w tym zwłaszcza na jelita i drogi oddechowe, które chcą się pozbyć nadmiaru toksyn i śluzu. Przeciwutleniająco działają również witaminy wchodzące w jej skład, można więc liczyć na ich wsparcie, zwłaszcza gdy jest się osobą zmagającą się z chorobami zakrzepowo-zatorowymi oraz nadciśnieniem. Dzięki witaminom poprawia się tempo regeneracji naczyń krwionośnych, a tym samym polepsza się również jakość krwi. Nie bez znaczenia jest jednak i to, że wpływa to na wszystkie komórki organizmu.
Na chorobę… kasza jaglana
O wyjątkowości kaszy mówi się z przynajmniej kilku powodów, na szczególną uwagę zasługuje zaś to, że każdy jej rodzaj ma profilaktyczne działanie w odniesieniu do innej choroby. Oczywiście, jest to pewne uogólnieniem, nie można bowiem zapominać o tym, że działanie ludzkiego organizmu jest ogólnoustrojowe. Zwolennicy teorii toksemii często podkreślają, że kasza jest w stanie poprawić stan zdrowia w niemal każdej chorobie, nie ma przy tym znaczenia to, gdzie jest ona umiejscowiona i z jakim stopniem zaawansowania mamy w jej przypadku do czynienia. Kasza jaglana ma potwierdzoną naukowo skuteczność, zwłaszcza gdy mówi się o chorobach wątroby, jelita grubego, układu oddechowego i w przypadku przeziębień.
Jak przyrządzić kaszę jaglaną?
Spożywanie kaszy jaglanej jest gwarantem tego, że długo będziemy cieszyć się pełnią zdrowia, powinniśmy jednak liczyć się z pewnymi ograniczeniami. Ma ona zbawienny wpływ na nasz organizm bez względu na to, w jakiej postaci jest serwowana, warto jednak pamiętać o tym, że im bardziej jest surowa, tym więcej posiada wartości odżywczych. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być jej prażenie, choć i w tym przypadku możemy mieć pewne zastrzeżenia, nie da się bowiem zaprzeczyć temu, że nawet w ten sposób kasza jaglana jest poddawana obróbce cieplnej.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Pojawia się przy tym kolejny problem, którego nie da się lekceważyć, jak bowiem się nią delektować, skoro jest aż tak twarda. Jednym ze sposobów na rozwiązanie tego dylematu jest zmielenie kaszy i przygotowanie potrawki w średniej temperaturze, a więc w takiej, która nie przekracza pięćdziesięciu stopni. Warto też pomyśleć o zakupie gotowych płatków będących miazgą z kaszy, te bowiem sprawdzają się znakomicie, gdy chcemy je przygotować w niskiej temperaturze. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza w okresie letnim, gdy wysokie temperatury panujące na zewnątrz uzasadniają gotowość do przygotowania nieco chłodniejszego obiadu.
Kasza jaglana – jak podawać?
Samo serwowanie kaszy jaglanej nie jest już tak skomplikowane, znakomicie sprawdza się ona bowiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz owoców, tylko od nas zależy więc to, czy chcemy jeść ją na słono, czy też na słodko. Warto jednak pamiętać, że nie każda kompozycja jest tak samo udana, zaleca się więc unikanie spożywania kaszy z nabiałem, mięsem oraz innymi produktami wysokobiałkowymi. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że białka i kasza jaglana trawią się w nieco inny sposób, a różnice są na tyle duże, że w połączeniu uzyskujemy danie ciężkostrawne.
Źródła filmów:
- https://www.youtube.com/watch?v=w7xUY9oKQN0
- https://www.youtube.com/watch?v=3T-4kcOcAQY
- https://www.youtube.com/watch?v=UvYRUaJKDrc