Nie można poddać wątpliwości, iż kasze stopniowo wracają do naszych łask. Dietetycy od lat podkreślają znaczenie produktów zbożowych w codziennej diecie – to właśnie one stanowią podstawę piramidy żywienia. Kasza jaglana, choć rzadko gości na polskim stole, jest zdecydowaną królową wśród wszystkich kasz! Co decyduje o fenomenie tego produktu? Dlaczego prekursorzy zdrowego stylu życia zachęcają do wdrążenia kaszy jaglanej do jadłospisu?
Kasza jaglana to przede wszystkim bogactwo wielu cennych witamin, bez których nasz organizm – choć często samowystarczalny – nie mógłby właściwie funkcjonować. Okazuje się, że potocznie nazywana „jaglanka" to źródło żelaza. Niedobór tego związku mineralnego to nie tylko łamliwe włosy czy paznokcie, ale również problemy z koncentracją, a nawet początki anemii!
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
O kaszy jaglanej można mówić naprawdę wiele. Błędem byłoby nie wspomnieć, iż produkt ten to źródło krzemu, który dba o nasze kości, stawy i paznokcie. Krzem to również w pełni naturalny „eliksir młodości". Dieta obfitująca w ten pierwiastek daje gwarancję elastycznej i jędrnej skóry, której procesy starzenia nie są straszne.
Coraz częściej zastępujemy żywność nafaszerowaną sztucznymi „ulepszaczami" czymś zdrowym – czymś, co nie tylko dobrze smakuje, ale przede wszystkim sprzyja zdrowiu. Kasza jaglana może stanowić niezwykle ciekawą inspirację w kuchni! Znakomicie smakuje na słodko w towarzystwie jabłek i innych owoców.
Fenomen jaglanki jest jak najbardziej uzasadniony. To nie tylko raj dla kubków smakowych, ale przede wszystkim inwestycja w zdrowie. Kasza jaglana stanowi bogactwo wielu cennych witamin i związków mineralnych. Co ciekawe, to bezglutenowy produkt, który z powodzeniem może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię!