Niestety w naszym kraju żurawina to nadal mało popularny owoc. Większość nie zdaje sobie sprawę z tego jak wiele pozytywnych ma właściwości i że jest to jeden z najlepiej działających na zdrowie owoców. Działanie żurawiny będzie zmniejszać między innymi skutki choroby przyzębia, próchnicy, czy wrzody żołądka. Doskonale radzi sobie także z drogami moczowymi czy chorobami serca. Wszystko wynika z tego, że są tam silne przeciwutleniacze i poliantocyjanidy. Owoce te w diecie powinny więc znaleźć się na stałe.
Co zawiera żurawina?
Żurawina jest niskim krzewem, który ma malutkie, czerwone owoce, które nieco przypominają jagody albo borówki. Znajduje się tam dużo błonnika, wiele pozytywnie działających witamin oraz liczne minerały. Znajdziemy tam również pozytywnie działające na organizm flawonoidy, które stają się silnymi przeciwutleniaczami. Zaleca się przyjmowanie tego owocu w momencie, gdy występuje niedobór tych witamin oraz minerałów. Poza tym znajduje się tam kwas benzoesowy, który gwarantuje długą świeżość tych owoców. Kwas cytrynowy oraz jabłkowy sprawia, że owoce są kwaskowe i cierpkie. Z tego powodu rzadko spożywa się je na surowo. Częściej wybiera się żurawinę, która jest przetworzona.
Wpływ żurawiny na organizm
Owoce mają działanie antybakteryjne oraz antygrzybiczne, dlatego powinno się po nie sięgać w momencie, gdy chce się leczyć różnego rodzaju infekcje. Jest to także doskonała profilaktyka. Flawonoidy działają jako przeciwutleniacze, dzięki czemu żurawinę można stosować w chorobach serca, przy problemach z miażdżycą albo układem krążenia. Zdrowe owoce sprawiają, że można także utrzymywać w organizmie należyty poziom cholesterolu HDL. Owoce działają oczyszczająco na organizm, dlatego nadają się doskonale do walki z toksynami. Mogą się stać składnikiem każdej diety. Przydają się w procesie odchudzania.
Owoce żurawiny są nam oferowane w różnych formach, między innymi jako wyciąg z żurawiny, suszona żurawina czy też jako specjalne sosy do polania mięsa. Pojawiają się w sprzedaży także herbatki z żurawiną. Trzeba pamiętać, by żurawina rzeczywiście znalazła się w tych produktach, jeśli będzie nam zależeć na jej zdrowotnym działaniu. Aromat żurawinowy, który określony będzie jako identyczny z naturalnym, tak naprawdę nie będzie miał żadnej wartości.
Żurawina – właściwości zdrowotne
Żurawina może wspomagać leczenie całej listy różnych schorzeń:
- problemy z drogami moczowymi. Żurawina wpływa na mniejszą ilość bakterii E.coli, która może powodować stany zapalne w takich miejscach. Jest to element, który może osłaniać drogi moczowe, by bakterie się na nich nie osadzały. Owoc pomaga osobom, które mają problem ze zbyt częstym oddawaniem moczu i nie mogą opróżnić do końca pęcherza. W szczególności polecana jest osobom, które są narażone na infekcje dróg moczowych, a więc takie osoby, których wystąpił udar mózgu lub inne zaburzenia neurologiczne;
- choroby dziąseł. Owoce żurawiny będą działały na jamę ustną tak, że nie będą się tam rozwijać bakterie. W ten sposób rzadziej będą się pojawiać choroby dziąseł, przyzębia czy śluzówki;
- wrzody żołądka. Tak samo jak w przypadku dróg moczowych te substancje, które znajdują się w żurawinie, będą chronić ściany narządów przed rozwojem bakterii;
- choroby serca. Żurawina będzie działać na serce w ten sposób, że ryzyko chorób będzie mniejsze. Dzięki temu, że blokowane będzie utlenianie się cholesterolu ,nie będzie dochodziło do zatykania naczyń krwionośnych. Nie będzie także dochodziło do powstawania zakrzepów. Działanie żurawiny wpływa rozszerzająco na naczynia krwionośne, a to sprawia, że w zdrowej diecie rzeczywiście powinny się znaleźć te składniki.
Podobne właściwości mają także inne owoce, które zawierają poliantocyjanidy. Można tutaj wymienić między innymi czarne jagody, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, jeżyny, maliny czy zielone winogrona. Żurawina jednak z tych wszystkich owoców ma najwięcej tych składników. Jest więc owocem, który może pełnić w naszym życiu dużą rolę, gdy chodzi o zdrową dietę.