Miód, stewia, cukier brzozowy, fruktoza. Jest bardzo wiele różnych produktów, którymi możemy zastąpić cukier. Wśród nich jest erytrytol, który jest jednak mało znany, a warto po niego sięgać, ponieważ nie ma on praktycznie kalorii. Jego spożywanie nie będzie niszczyć zdrowia. Nie wpływa na poziom glukozy czy insuliny, dlatego może być stosowany również przez osoby chore na cukrzycę.
Kilka faktów o cukrze
Badania statystyczne pokazują, że nasi rodacy zdecydowanie nadużywają cukru. Do każdej filiżanki herbaty dodajemy 2-3 łyżeczki. W sumie każdy spożywa dziennie około 10 łyżeczek cukru. Jest to niezgodne z zaleceniami Organizacji Zdrowia, która zakłada, że 55% energii powinno dziennie pochodzić z węglowodanów, ale jedynie 10 procent tego będzie z cukrów prostych.
Koniecznie przeczytaj: Zdrowsze zamienniki białego cukru – który z nich wybrać?
Nadmiar cukru w naszej diecie ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Będzie to prowadziło do przybierania na wadze i zwiększać będzie ryzyko cukrzycy typu 2 czy chorób serca. Będzie prowadziło do psucia się zębów oraz problemów skórnych. Jak się jednak okazuje, cukier uzależnia – tak jak wiele innych substancji i niestety wielu osobom bardzo trudno jest z niego zrezygnować.
Erytrytol – czym jest?
Erytrytol to produkt, który występuje naturalnie w takich produktach jak melony, gruszki, winogrona. Poza tym znajduje się w niektórych porostach i wodorostach, kukurydzy, grzybach, winie czy sosie sojowym. Określany jest symbolem E968. Pozyskiwany będzie w ramach naturalnej fermentacji, w czasie której pod wpływem drożdży glukoza będzie zamieniona w erytrytol.
Może interesuje cię dla kogo najlepsza jest biała herbata?
Erytrytol – łagodny wpływ na organizm
Spożywanie erytrytolu nie będzie powodowało psucia się zębów, nie będzie drażniło jelit. Nie będzie efektu przeczyszczającego, jaki się pojawia np. w przypadku spożycia ksylitolu. Mogą sięgać po ten produkt diabetycy dzieci i osoby z Candidą. Nie jest on praktycznie przyswajany przez organizm. Zostaje wydalony w niezmienionej postaci w ciągu około doby po spożyciu. Wydalenie dokonuje się przez układ moczowy. Produkt ma działanie antyoksydacyjne i nie będzie uzależniał osób, które zdecydują się na regularne stosowanie erytrytolu.
Erytrytol wygląda tak samo jak biały cukier. Będzie jednak od niego mniej słodki i można mówić o tym, że będzie miał około 80% słodkości sacharozy, która to jest głównym składnikiem, gdy chodzi o cukier buraczany oraz trzcinowy. Nadaje się tak samo jak zwykły cukier do słodzenia zimnych oraz gorących napojów, wypieków czy w czasie gotowania. Erytrytol nadaje się także do wykorzystywania w czasie przygotowania ciasta drożdżowego, ale trzeba się liczyć z tym, że przedłuży się czas wyrastania.