Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że treści, w których słyszymy o tym, że każda porcja tłuszczu dla naszego organizmu jest zła to brednie wyssane z palca. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Odpowiednia ilość tłuszczu będzie trzymać formę naszego organizmu, a dodatkowo spożywane posiłki będą smaczne.
Tłuszcze a odchudzanie
Jeśli zdecydujemy się na odchudzanie, najczęściej chcemy usunąć ze swojej diety tłuszcz, który wydaje się być największym problemem. Oczywiście jest to składnik najbardziej kaloryczny i dlatego usuwając go z menu, chcemy w ten sposób bardzo szybko pozbyć się nadmiernych kilogramów. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że oszczędzanie kalorii to nie wszystko, o co chodzi w dobrze przygotowanej i zbilansowanej diecie. Trzeba wiedzieć, że pewne rodzaje tłuszczu są nam niezbędne do tego, by nasz organizm dobrze pracował, a jednocześnie mógł zachować odpowiednią, szczupłą sylwetkę. Niestety nawet 90% tłuszczu, który spożywamy, ma na nas złe działanie i może wpływać na powstającą nadwagę. Trzeba więc przede wszystkim skupić się na tym, by ze swojego menu wykreślić tłuszcz, który określa się jako zły i na jego miejsce włożyć tłuszcz dobrej jakości, który dobrze wpływa na nasz organizm.
Rola tłuszczu w organizmie
Mitem jest twierdzenie, że im mniej tłuszczu zjemy, tym lepiej. Diety niskotłuszczowe kiedyś tak modne obecnie tracą nieco na popularności. Nadal jednak pozostaje pewna świadomość, która sprawia, że tłuszczy chcemy unikać.
Jest to jednak element bardzo ważny dla pracy każdej komórki ludzkiego organizmu. Dzięki temu, że będziemy wykorzystywać tłuszcz, możemy być pewni, że nie utracimy ciepła, a witaminy A, D, E, K będą się mogły swobodnie wchłaniać do organizmu. Niedobór tłuszczu bardzo źle wpływa na pracę mózgu, a może nawet doprowadzić do niepłodności.
Niedobór tłuszczów
Gdy nie będziemy jedli tłuszczu, tak naprawdę możemy zacząć tyć. To właśnie tłuszcz jest elementem, który kontroluje trawienie żołądka i będzie opóźniał jego opróżnienie. W ten sposób dużo dłużej możemy czuć się najedzonymi. Gdy wyeliminujemy z diety tłuszcz, szukamy elementów zastępczych i niestety bardzo często stają się nimi węglowodany proste. Mają one mniejszą ilość kalorii, jednak tak naprawdę będą powodować nagły wzrost poziomu insuliny, a to w dłuższej perspektywie prowadzi do tego, że szybko odkłada się w organizmie tkanka tłuszczowa.
Bez odpowiedniej ilości tłuszczu będzie również pogarszać się wygląd skóry, która straci swoją jędrność. Jeśli nie będzie odpowiedniej dostawy posiłków z tłuszczem, możemy doprowadzić do wysuszenia cery, która będzie bardzo delikatna i cienka jak papier, gdyż zostanie pozbawiona wody. Tłuszcz prowadzi do tego, że skóra staje się gładka i elastyczna.
Jakich tłuszczów należy unikać?
W organizmie nie trzeba mieć zwierzęcych tłuszczy nasyconych takich jak masło, smalec czy słonina ani roślinnych utwardzonych, które używane są między innymi do wypieków. Takie tłuszcze rzeczywiście mają tylko minusy i powinno się ich unikać. Charakteryzują się tym, że zwiększają odkładanie się tkanki tłuszczowej, a równocześnie mogą także powodować problemy z układem krążenia. Natomiast tłuszczy nasycone wręcz przeciwnie. Będą tym dolegliwością zapobiegać i stają się również obrońcami odpowiedniej sylwetki.
Zdrowe tłuszcze w diecie
Mówi się, że tłuszcze o nasyconym charakterze będą również prowadzić do poprawy metabolizmu. Pojawiające się w nich kwasy omega 3 i 6 pracują przy produkcji hormonów, które będą odpowiedzialne za spalanie tłuszczu w organizmie. W ramach prowadzonych badań określono, że tłuszcze znajdujące się diecie będą mogły pomagać w spalaniu tłuszczu – przede wszystkim w okolicach brzucha.
Tłuszcze nasycone prowadzą również do stabilizacji insuliny, która odpowiada w dużej mierze za tycie.
Takie hormony prowadzą do uregulowanego działania leptyny. Osoby, które są otyłe, mają problem z poziomem tego hormonu i nie kontrolują swojego apetytu. Przez kwasy omega 3 i 6 mogą nauczyć się kontrolować apetyt.
Należy postawić na to, by w diecie spożywać około 1400 kalorii dziennie. W ten sposób nie będziemy się głodzić, a jednocześnie będziemy stopniowo chudnąć. Starajmy się minimalizować spożycie tłuszczy nasyconych. Dzienna porcja kwasów omega 3 powinna być na poziomie około 6 g. Możemy ją pokrywać, jeśli będziemy spożywać rybę około 150 g, bądź wypijemy łyżkę oleju lnianego.
Trzeba uważać na to, by spożycie kwasów omega 6 nie było wyższe niż spożycie kwasów omega 3, gdyż w ten sposób nie będzie działania zdrowotnego. Warto więc sięgać po olej rzepakowy, gdzie stosunek tych kwasów jest na dobrym poziomie. Najlepszy będzie jednak olej lniany – tłoczony na zimno należy używać do sałatek, rafinowany do smażenia i pieczenia. Oleje rafinowane są odporniejsze na działanie wysokich temperatur.
Można równie zdecydować się na smakowe oleje o egzotycznym charakterze takie jak olej z orzechów włoskich czy też olej z pestek dyni lub olej sezamkowy. W Polsce takie oleje są coraz lepiej dostępne, dlatego nie powinno być problemu z ich zakupem, szczególnie w sklepach ze zdrową żywnością.