Ekspresowe diety odchudzające kuszą wizją osiągnięcia szybkiego efektu w postaci pięknej sylwetki i utraty niechcianych kilogramów. Jak w ten trend wpasowuje się dieta optymalna dr Kwaśniewskiego? Czy słynna zupa Kwaśniewskiego faktycznie pomaga w odchudzaniu? Jak ją poprawnie przygotować i w jaki sposób skomponować 7-dniowy jadłospis? Zapraszamy do lektury.
Dieta optymalna dr Kwaśniewskiego w pigułce
Dieta kapuściana, znana również jako dieta prezydencka lub dieta optymalna dr Kwaśniewskiego, to ekspresowa dieta odchudzająca. Podstawą tej diety jest słynna zupa kapuściana (1). W naszym kraju dieta optymalna ta stała się rozpoznawalna dzięki stosowaniu jej, z niemałym powodzeniem, przez ówczesnego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego. Pomimo tego, że jest to monotonna i dość restrykcyjna kuracja odchudzająca, owiana wieloma kontrowersjami, jej popularność wcale nie słabnie. Wręcz przeciwnie – wraca jak bumerang i to już od początku lat 80-tych.
Dzięki zastosowaniu diety optymalnej doktora Kwaśniewskiego możliwa jest utrata do kilku kilogramów w ciągu zaledwie 7 dni. Dieta ta bywa częstym wyborem kobiet w okresie przedwakacyjnym, przed uroczystościami, bankietami czy imprezami.
Odchudzająca dieta dr Kwaśniewskiego
Dieta optymalna to odchudzającą dietą redukcyjną. Ile można schudnąć dzięki diecie dr Kwaśniewskiego zaledwie przez tydzień? Osoby, które ją praktykowały, wypowiadają się pozytywnie o bezproblemowej utracie wagi rzędu 3-6 kilogramów (2). Maksymalny czas stosowania diety optymalnej dr Kwaśniewskiego to 7 dni – z tego względu dalsza utrata wagi wymaga zmiany programu odżywiania na inną dietę niskokaloryczną. Zrzuceniu zbędnych kilogramów i wyszczupleniu sylwetki sprzyja również włączenie regularnej aktywności fizycznej.
Przeczytaj też: Dieta wegetariańska – bez mięsa można żyć!
Zasady diety optymalnej dr Kwaśniewskiego
Dieta prezydencka obejmuje kilka prostych w stosowaniu zasad:
- trwa 7 dni. Nie mniej, nie więcej. Dietetycy jednomyślnie przestrzegają przed dłuższym praktykowaniem tej diety ze względu na ryzyko powstnia niedoborów w organizmie;
- zupa kapuściana. To bazowy posiłek diety. Zupę tę można jeść praktycznie na okrągło – i to w nieograniczonych ilościach;
- warzywa i owoce. To świetne i zdrowe przełamanie monotonii diety kapuścianej. Należy jednak traktować je jedynie jako dodatek w jadłospisie;
- woda mineralna. Niezmiernie ważne jest, aby wypijać minimum 2 litry wody każdego dnia. Aby wspomóc dodatkowo detoksykację organizmu, można sięgnąć po napary ziołowe, m.in. z karczocha czy mniszka lekarskiego. Dozwolone jest również picie kawy i herbaty (zielonej lub owocowej) bez dodatku cukru;
- sól. Dieta prezydencka zakłada stosowanie soli w znikomych ilościach – i to jedynie jako dodatek do gotowych potraw na talerzu. Używanie soli w dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia. Ogranicza się ją również m.in. na leczniczej diecie DASH;
- pieczywo. Chlebom, bułkom i innym kusząco pachnącym produktom z piekarni na diecie kapuścianej mówimy zdecydowane NIE;
- używki. To również temat, który należy zostawić na po diecie.
- slow food. Ograniczenia dietetyczne nie przeszkadzają w delektowaniu się posiłkiem i spożywaniem go bez pośpiechu. Tak, jak np. na diecie śródziemnomorskiej. W chwili głodu zawsze można sięgnąć po talerz rozgrzewającej zupy.
Zalety i wady diety optymalnej dr Kwaśniewskiego
Zwolennicy diety optymalnej chętnie doceniają jej zalety. Nie można jednak przymykać oka na wady tej kuracji odchudzającej. Bilans zysków i strat prezentuje się następująco:
Zalety diety optymalnej:
- krótki czas trwania. Siedmiodniowa przygoda z dietą doktora Kwaśniewskiego. Ekspresowa dieta cud wprost zachęca do podjęcia wyzwania utraty kilogramów;
- dieta łatwa w obsłudze. Przygotowanie zupy kapuścianej nie przysporzy trudu nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Nie wymaga również długotrwałego spędzania czasu w kuchni;
- tani koszt. Wybór kilku tanich składników w trakcie jednorazowych zakupów z pewnością nie nadszarpnie domowego budżetu. Dieta optymalna nie wiąże się również z dodatkową suplementacją składników odżywczych.
Wady diety optymalnej:
- monotonia. Tego aspektu nie za bardzo da się uniknąć. Zupa kapuściana z każdym dniem może stawać się coraz mniej atrakcyjnym i wyczekiwanym posiłkiem;
- zapach zupy. Specyficzna woń gotowanej kapusty może być mankamentem dla osób o wyczulonym węchu i powodować mdłości u wrażliwych osób;
- dieta optymalna to niezbilansowana. W dłuższej perspektywie czasu – niezdrowa. Dieta dr Kwaśniewskiego należy do diet niskokalorycznych (podobnie jak np. dieta kopenhaska czy dieta baletnicy). Nastawienie na redukcję masy ciała i znaczna eliminacja źródeł tłuszczu przekłada się tutaj na niedobór składników odżywczych i utrudnienie wchłaniania związków witaminowo-mineralnych;
- złe samopoczucie. Stosowanie diety optymalnej może wiązać się z nieprzyjemnymi objawami w postaci rozdrażnienia, utrudnionej koncentracji, zmęczenia i bólu głowy.
- utrata wody z organizmu. To eliminacja wody z ustroju jest wynikiem początkowo etapu diety. Redukcja tkanki tłuszczowej wymaga wymaga wspólnego działania diety dr Kwaśniewskiego i aktywności fizycznej;
- efekt jo-jo. Gwałtowny wzrost wagi po zakończeniu kuracji bywa powszechny. Nie ma tutaj zasad dla powolnego rozszerzania jadłospisu po zakończeniu kuracji oraz wskazówek do budowania długotrwałych, zdrowych nawyków żywieniowych.
Dieta Kwaśniewskiego – przepis na zupę kapuścianą
Odchudzająca zupa kapuściana to główny posiłek diety optymalnej. Można jeść ją bez ograniczeń. Przygotowanie zupy w większej ilość pozwala na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni. Nie trzeba jej przyrządzać „na świeżo”, wystarczy odgrzać porcję zupy po wyjęciu z lodówki. Zupa zaspokaja głód i doskonale rozgrzewa organizm.
Składniki zupy kapuścianej:
- 1 główka kapusty (białej lub włoskiej) – ok. 2000 g;
- 6 cebul – ok. 500 g,
- 6 pomidorów – ok. 800 g,
- 2 papryki (zielona, czerwona lub żółta) – ok. 400 g,
- 1 pęczek selera naciowego – ok. 400 g,
- 1 łyżka oleju roślinnego – ok. 10 g,
- ostre przyprawy: pieprz, czosnek, chili,
- 2 litry wody.
Sposób przygotowania:
- pierwszym etapem jest dokładne opłukanie kapustę pod bieżącą wodą i staranne posiekanie jej;
- następnym krokiem jest pokrojenie pozostałych warzyw w drobną kostkę;
- w dalszej kolejności należy rozgrzać olej na patelni, dodać i podsmażyć warzywa (oprócz kapusty), dusić do miękkości pod przykryciem;
- otem należy przełożyć duszone warzywa do garnka, dodać kapustę. Zalać wodą, zagotować;
- ostatnim krokiem jest dodanie przypraw. Bezwzględnie unikamy tutaj dosolenia zupy do smaku.
Z tego przepisu otrzymuje się około 4 litrów gęstej zupy, którą można przechowywać w lodówce przez okres 2-3 dni.
Sprawdź również: Dieta Ewy Chodakowskiej – przełom w odchudzaniu?
Dieta optymalna dr Kwaśniewskiego – jadłospis tygodniowy
Przygotowanie tygodniowego menu na diecie optymalnej nie musi wymagać dużego wysiłku. Wystarczy skorzystać z gotowego, przykładowego jadłospisu, który obejmuje wszystkie dni trwania kuracji odchudzającej.
Dzień 1
- śniadanie: porcja zupy kapuścianej i filiżanka czarnej kawy bez dodatku cukru;
- drugie śniadanie: surówka warzywna z pomidora, ogórka i kilku rzodkiewek;
- obiad: porcja zupy kapuścianej i szklanka ziołowego naparu;
- podwieczorek: szklanka borówek, szklanka czerwonej herbaty;
- kolacja: duża ilość niegazowanej wody mineralnej.
Dzień 2
- śniadanie: porcja zupy kapuścianej i szklanka słabej herbaty bez cukru;
- drugie śniadanie: szklanka soku owocowego;
- obiad: porcja zupy kapuścianej i szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: gotowane na parze warzywa, filiżanka czarnej kawy;
- kolacja: porcja zupy kapuścianej i szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Dzień 3
- śniadanie: porcja zupy kapuścianej i szklanka zielonej herbaty;
- drugie śniadanie: szklanka malin; filiżanka kawy;
- obiad: porcja zupy kapuścianej, gotowane warzywa, szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: koktajl owocowy;
- kolacja: porcja zupy kapuścianej, surówka warzywna i szklanka naparu ziołowego.
Dzień 4
- śniadanie: koktajl bananowy;
- drugie śniadanie: surówka warzywna, szklanka czerwonej herbaty;
- obiad: porcja zupy kapuścianej i 2 ziemniaki upieczone w folii aluminiowej, szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: szklanka czerwonych porzeczek; szklanka owocowej herbaty;
- kolacja: porcja zupy kapuścianej, szklanka naparu ziołowego.
Dzień 5
- śniadanie: porcja zupy kapuścianej, szklanka zielonej herbaty;
- drugie śniadanie: szklanka truskawek, szklanka owocowej herbaty;
- obiad: porcja zupy kapuścianej, grillowana pierś indyka, zielona sałata, szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: surówka warzywna, filiżanka czarnej kawy;
- kolacja: gotowane brokuły, szklanka słabej herbaty.
Dzień 6
- śniadanie: koktajl mleczno-jagodowy;
- drugie śniadanie: pieczone warzywa, szklanka herbaty owocowej;
- obiad: porcja zupy kapuścianej, filet z dorsza, surówka warzywna, szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: jabłko, szklanka zielonej herbaty;
- kolacja: porcja zupy kapuścianej, szklanka naparu ziołowego.
Dzień 7
- śniadanie: porcja zupy kapuścianej, szklanka herbaty;
- drugie śniadanie: surówka owocowo-warzywna, szklanka wody mineralnej;
- obiad: porcja zupy kapuścianej, grillowane warzywa, brązowy ryż, szklanka wody mineralnej;
- podwieczorek: sok warzywny;
- kolacja: porcja zupy kapuścianej, młode marchewki, szklanka zielonej herbaty
Bibliografia:
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/cabbage-soup-diet.aspx
- https://www.healthline.com/nutrition/the-cabbage-soup-diet
- https://www.webmd.com/diet/a-z/cabbage-soup-diet
Uwaga!
Treści przedstawione w powyższym wpisie posiadają charakter informacyjny. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.