Chlorofil, to nic innego, jak krew roślin, która pozwala nam w maksymalny sposób korzystać z mocy słońca. Na pewno każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że życie nie może istnieć bez słońca. Ale nie każdy z nas wie również o tym, iż nie jest ono możliwe bez chlorofilu.
Włączenie chlorofilu do codziennej diety może dać spektakularne efekty.
Chlorofil – działanie prozdrowotne
Dostarczanie organizmowi chlorofilu, to dostarczanie energii słonecznej, która w skuteczny sposób eliminuje uczucie zmęczenia i obniża poziom stresu. To dobre rozwiązanie dla osób, które spędzają całe dnie w biurach i którym brakuje promieni słonecznych. Ponadto spożywanie chlorofilu hamuje rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom. W zbawienny sposób działa również na wątrobę- oczyszcza i usprawnia jej funkcjonowanie. Przyśpiesza gojenie ran oraz eliminuje znajdujące się w nich bakterie. Wspiera leczenie tarczycy, trzustki oraz cukrzycy. Neutralizuje ciężkie pierwiastki w organizmie, takie jak: kadm. Pomaga również w oczyszczaniu organizmu z pozostałości po lekach.
W skuteczny sposób wzmacnia układ naczyniowy, m.in. zmniejsza żylaki. Chlorofil może również stać się zbawiennym składnikiem dla kobiet, które mają problemy z cyklem miesiączkowym oraz dla kobiet karmiących piersią. Warto również wspomnieć o tym, że chlorofil w znaczny sposób poprawia koloryt skóry. Jest także dobrym środkiem na zaczerwienienia.
Chlorofil to płynna energia słoneczna, która pomaga oczyścić narządy wewnętrzne, a także niszczyć chorobotwórcze grzyby i bakterie.
Chlorofil wpływa na stan naszej floty jelitowej oraz w skuteczny sposób poprawia stan ogólny zdrowia. Badania dowodzą, iż pomaga on w zapobieganiu i leczeniu nowotworów oraz miażdżycy. Chlorofil ma na tyle zbawienne działanie na organizm, iż jest w stanie złagodzić objawy niemalże każdej choroby.
Nie bez powodu w starożytności chlorofil nazywany był „cudownym uzdrowicielem”. Jest on odpowiedzialny za transport tlenu, a tym samym wspiera bakterie aerobowe.
Naturalne źródła chlorofilu
Zielone części porów, naci pietruszka i selera, ogórek, liście młodych buraków- to właśnie te warzywa, która zawierają całe pokłady chlorofilu. Jednakże należy pamiętać o tym, że jedzenie surowych warzyw nie da tak spektakularnych efektów i nie dostarczy naszemu organizmowi tyle chlorofilu, jak picie surowych soków czy zmiksowanych na papkę warzyw. Idealnym źródłem chlorofilu jest również sok z trawy pszenicznej, który zawiera aż 70% chlorofilu, 92 różnych minerałów, witaminy z grupy B oraz witaminy C, K, E, H. Zawiera również całą gamę aminokwasów i pożytecznych enzymów.
Uzupełnienie diety zielonymi koktajlami gwarantuje utrzymanie zasadowego pH.
Należy pamiętać o tym, że nasza dieta musi być zbilansowana i bogata w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z tym warto uwzględnić w diecie również błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ryzyko wystąpienia miażdżycy. Kolejną propozycją jest sok z głogu, który poprawia pracę serca, obniża ciśnienie oraz jest cudownym środkiem uspokajającym. Jeśli czujesz, że Twój organizm jest osłabiony lub masz problemy z pamięcią, sięgnij po proszek maca.