Odchudza, oczyszcza, zwiększa odporność organizmu i łagodzi stres. O czym mowa? Oczywiście o zielonym jęczmieniu! To kolejny produkt zaliczany do superżywności. Co spowodowało, że cały świat zajada się trawą młodego jęczmienia?
Rzymscy gladiatorzy używali jęczmienia, by zwiększyć siłę i sprawność organizmu. Dlatego nazywano ich „bordearii", czyli „pogryzaczami jęczmienia".
Składniki odżywcze zawarte w jęczmieniu
Młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż pszenica. Zawiera witaminy C, E, K, B1, B2, B6, B17, beta-karoten, potas, wapń, kwas foliowy, miedź, mangan, krzem, żelazo, cynk, selen, a także błonnik, chlorofil, enzymy, aminokwasy. Niedobór składników mineralnych stanowi główną przyczynę wielu chorób. Jęczmień jest najstarszym pożywieniem ludzkości. Same nasiona są bardzo odżywcze, a co dopiero zielone źdźbła! Źdźbła są przez niektórych określane „rogiem obfitości", a przez dr Yoshihide Hagiwara najbogatszym środkiem spożywczym.
Niezwykłe właściwości jęczmienia
- Równowaga kwasowo-zasadowa
Żywność wysokoprzetworzona zakłóca naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Młody jęczmień pomaga zbalansować pH w organizmie, dzieki czemu komórki funkcjonują prawidłowo. Badania dowodzą, że sok z jęczmienia jest pomocny w leczeniu wielu chorób, np. migreny, astmy, artretyzmu, cukrzycy czy zaburzeń pracy układu pokarmowego.
- Układ krążenia
Chlorofil zawarty w jęczmieniu ma podobny skład do składu hemoglobiny, z tą różnicą, że zamiast atomu żelaza, jak w hemoglobinie, chlorofil posiada atom magnezu. Chlorofil działa przeciwzapalnie, dezynfekująco, ma właściwości wzmacniające i pobudzające.
- Otyłość
Jęczmień posiada w składzie wiele substancji odżywczych, lekkostrawnych, spalających tłuszcz. Jest też doskonałym źródłem błonnika usprawniającego przemianę materii. Błonnik pomaga też usuwać zaparcia.
- Doskonała koncentracja i dobry nastrój
Ze względu na bogactwo składników mineralnych jęczmień zalecany jest dla dzieci i osób starszych. W swoim składzie posiada tryptofan i serotoninę – "hormony szczęścia", które wposmagają poprawę nastroju. Jęczmień jest też źródłem choliny – budulca dla lecytyny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Młody jęczmień – źródło enzymów antyutleniających
Najważniejszy enzym antyutleniający to SOD (dysmutaza nadtlenkowa), jego poziom zmniejsza się wraz z wiekiem. Ma bardzo silne działanie przeciwutleniające, neutralizuje wolne rodniki, przyspiesza regenerację komórek i przedłuża ich życie.
Napój z młodego jęczmienia to najzdrowszy fast food na świecie. Wystarczy zmieszać go z wodą (lub sokiem), 1 łyżeczka proszku na 200 ml wody. Warto wiedzieć, że wysoka temperatura niszczy wartościowe składniki zawarte w jęczmieniu. Jęczmienia można używać do wielu dań, np. zup, koktajli, smoothie, sałatek. W czasie szczególnego zmęczenia, przeciążenia psychicznego, lub fizycznego, można zwiększyć zalecaną dawkę do spożycia. Jęczmień można podawać niemowlętom dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym.
Należy pamiętać, że w czasach wysokoprzetworzonej żywności nawet najbardziej zbilansowana dieta nie jest w stanie zapewnić wystarczającej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów. Stąd suplementacja staje się wręcz koniecznością. Stosowany regularnie wyciąg z młodego jęczmienia przyniesie ogromne korzyści dla zdrowia i samopoczucia, a zawarte w nim substancje przyczynią się do odnowy komórkowej i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Źródła zdjęć:
- https://www.instagram.com/p/BD-D5d7FmEH/
- https://www.instagram.com/p/4leWhTulhF/