Chyba każdy z nas miał kiedyś w ręku słonecznik. Jest to swego rodzaju symbol lata, którego smak ziaren zna chyba każdy człowiek jeszcze ze swojego wczesnego dzieciństwa. Słonecznik oprócz tego, że wykazuje walory smakowe, posiada także cenne właściwości prozdrowotne. Jego kulinarne zastosowanie będzie w stanie zachwycić wielu. Możliwości jego wykorzystania są praktycznie nieograniczone.
Uprawa słoneczników
Słonecznik to roślina bylinowa lub jednoroczna, która ma charakter okrytonasienny i należy do rodziny astrowatych. Ma grube łodygi, które są sztywne i owłosione liście, lepkie w dotyku. Na początku słonecznik był uprawiany przez Indian z południowej Ameryki, którzy byli w stanie wyhodować różne odmiany tej rośliny. W Europie pojawił się dzięki Hiszpanom, ale jego popularność raczej związana będzie z Rosjanami, którzy jako pierwsi zdecydowali się na masowe jego uprawianie. Wyróżnia się kilkadziesiąt różnych odmian słonecznika między innymi bulwiasty, jaskrawy, dziesięciopłatkowy, zwyczajny czy wierzbolistny.
Najczęściej kwitnie w okresie od lipca do października. Owocem tej rośliny będzie niełupka znajdująca się w zdrewniałej łupinie. Ziarna mają różną barwę od czarnej do szarej. W niektórych odmianach roślina jest uprawiana jako ozdobna. Słonecznik jest ważną rośliną oleistą, dlatego produkuje się z niej masowo olej.
Słonecznik – wartości odżywcze i zdrowotne
Jest to produkt, który jest źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ nerwowy.
Witaminy to jednak nie wszystko, co daje nam słonecznik. Jest to źródło magnezu, który jest królem minerałów i pomaga w walce ze stresem. Słonecznik nadaje się więc do tego, by został włączony do diety osoby, która żyje w stresie i pije dużo kawy, która wypłukuje magnez z organizmu. Warto podjadać słonecznik w chwilach narażenia na wytężoną pracę intelektualną. Dzięki temu, że w słoneczniku znajduje się sporo magnezu, można oczekiwać, że będzie on pozytywnie wpływał na serce i układ krwionośny człowieka. Dodatkowo może pomagać w walce z migrenami czy skurczami mięśni.
Zawarty w słoneczniku magnez poprawia koncentrację i pomaga w stabilizacji ciśnienia krwi. Spożywanie nasiona słonecznika wspomaga walkę z bólami migrenowymi. Zmniejsza również ryzyko pojawienia się zawałów serca czy udarów mózgu. Ziarna słonecznika są źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia zębów i kości. Słonecznik wpływa korzystnie na funkcjonowaniu całego organizmu.
W składzie słonecznika zawarte jest żelazo, niezbędne do walki z anemią. Zawartość potasu wpływa korzystnie na usprawnienie gospodarki wodno-elektrolitowej naszego organizmu. W ziarnach znajduje się także dużo cynku, miedzi, manganu czy selenu.
Słonecznik jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych z grupy omega-6. Minusem jest jednak to, że znajduje się tam niewiele kwasów z grupy omega-3. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezbędne m.in. do sprawnej pracy układu nerwowego oraz prawidłowej budowy błon komórkowych komórek ciała.
Ziarna nieprażone zawierają w składzie fitosterole, które przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu chronią przed chorobami serca, a także przed problemami z prostatą.
Ziarna słonecznika są kaloryczne, lecz spożywając je w niewielkich porcjach, nie trzeba obawiać się o przybieranie na wadze. W ziarnach słonecznika znajduje się zdrowy tłuszcz i węglowodany, które mają niski IG. Dlatego tłuszcze ze słonecznika będą miały wartość odżywczą, a tym samym nie da się go zjeść bardzo dużo. Warto sięgać po nasiona słonecznika, ponieważ wartość pozytywnych składników rzeczywiście za nim przemawia.