Mniszek pospolity, znany lepiej jako mlecz lub dmuchawiec, to roślina na tyle powszechna, że przynajmniej raz widział ją z pewnością każdy z nas. Okazuje się przy tym, że charakteryzuje ją nie tylko oryginalny wygląd, ale także wszechstronne właściwości lecznicze, nie bez przyczyny mówi się więc o tym, że mniszek jest jednym z najlepszych środków umożliwiających oczyszczenie organizmu na wiosnę. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać?
Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski znany też jako lwi ząb oraz niewieścia słabość jest dość pospolity, pojawia się przy tym nie tylko na łąkach, ale i przy drogach. Jest też częstym gościem ogrodów, w nich jednak najczęściej uznaje się go za chwast, zwracają uwagę przede wszystkim na to, że dość trudno jest się go pozbyć. Dla rośliny charakterystyczny jest przede wszystkim owoc wyposażony w oryginalny „puch” umożliwiający rozprzestrzenianie się jego nasion, a także mlecznobiały sok.
Ziołolecznictwo odwołuje się przede wszystkim do korzenia oraz liści mniszka lekarskiego, substancje zawarte w tej popularnej roślinie są przy tym doceniane już od wielu wieków. Co ciekawe, starożytni Chińczycy uważali, że właściwości lecznicze ma cały mniszek, znajdowali więc zastosowanie nawet dla jego nasion. Dziś duże nadzieje pokładamy przede wszystkim w korzeniu rośliny w tym zwłaszcza w zawartej w nim inulinie będącej roślinnym prebiotykiem. Duże znaczenie ma również trójterpyna znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych oraz sterole roślinne, dzięki którym w istotnym stopniu można obniżyć stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Gdy jednak analizujemy zalety liści mniszka lekarskiego, możemy dojść do wniosku, że w niczym nie ustępują one korzeniowi. Znaleźć możemy w nich między innymi barwniki roślinne odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, wiele minerałów mających pozytywny wpływ na ogólną kondycję naszego organizmu, a także witaminy – między innymi A i C oraz witaminy z grupy B.
Jak korzystać z dobrodziejstw mniszka lekarskiego?
Chcąc skorzystać z prozdrowotnych właściwości korzenia mniszka lekarskiego, należy przystąpić do jego zbioru jesienią. Nie jest to trudne zadanie, choć należy zwracać uwagę na to, czy udało się wydobyć korzeń w całości. Konieczne jest zarówno jego umycie, jak i staranne osuszenie. Dopiero na tym etapie powinno nastąpić odcięcie części nadziemnej i suszenie. Korzeń nadaje się przede wszystkim do przygotowywania odwarów i nalewek z jego wykorzystaniem, można go przy tym stosować, chcąc pobudzić wątrobę do bardziej wydajnego działania.
Ziele mniszka powinno zostać ścięte jeszcze zanim koszyczki kwiatowe wydostaną się z pączka, ścinanie samych kwiatów musi jednak nastąpić wtedy, gdy zaczną się już rozwijać. Idealnie nadaje się do tego dzień suchy i słoneczne. Co ciekawe, zastosowanie znajdują już choćby świeże liście mniszka – można bowiem dodać je do sałatki, a nawet przygotować z nich sok o właściwościach moczopędnych. Znacznie bardziej popularne są jednak suszone liście tej rośliny wykorzystywane najczęściej po to, aby przygotować z nich napar. Napar z mniszka lekarskiego jest łagodniejszy niż sok, potrafi jednak pobudzić wątrobę i znakomicie oczyścić zatruty organizm. Kwiaty rośliny okazują się znakomitym materiałem na syrop, można z nich jednak przyrządzić również wino.
Kiedy stosować mniszek lekarski?
Mniszek znany jest przede wszystkim jako roślina, która wspomaga zarówno pracę wątroby, jak i nerek, a więc tych narządów, których zadaniem jest pozbywanie się z organizmu toksyn oraz pobocznych produktów przemiany materii. Można go stosować jednak i wówczas, gdy nie zadowala nas tempo metabolizmu, nie da się przy tym nie docenić jego działania moczopędnego.