Figi - dobroczynny wpływ na cały organizm

Figi - dobroczynny wpływ na cały organizm

Figi wyróżniają się niezwykłymi właściwościami dobroczynnymi dla naszego organizmu. Warto sięgać zarówno po świeże owoce, jak również te suszone – zwłaszcza gdy mamy kłopoty z kośćmi. Suszone figi zawierają mnóstwo wapnia (porównywalnie do jednej szklanki mleka). Wapń, jak wszyscy dobrze wiemy, jest jednym z głównych pierwiastków wpływających na wzmocnienie naszego układu kostnego. Owoce figi przyspieszają również metabolizm dzięki sporej zawartości błonnika. Są ponadto idealne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi. Zobacz, dlaczego jeszcze warto jeść figi. 

W Polsce figi nie są uprawiane, musimy je sprowadzać z egzotycznych krajów. Mimo tego trudu warto, gdyż są owocami o dobroczynnym wpływie na cały nasz organizm. Warto do swojej diety włączyć suszone figi, stanowiących źródło wielu wartościowych składników usprawniających pracę naszego ciała. Figi pozytywnie oddziałują na układ nerwowy, układ krążenia czy układ pokarmowy. 

Eksperci od medycyny naturalnej zalecają stosowanie fig w przypadku bolesnych dolegliwości gardłowych. Wywar z fig często też stosowany jest jako naturalny środek przeciw przeziębieniom czy dolegliwościom oddechowym towarzyszącym astmie. Figi mają więc właściwości lecznicze, a co więcej przyczyniają się do szybszej regeneracji blizn i ran.

Piękny uśmiech i zdrowe kości dzięki figom

Wapń to jeden z najważniejszych i najcenniejszych składników suszonych fig. Owoce te wyróżniają się sporą zawartością wapnia (na 100 gram fig przypada ponad 200 mg wapnia). Owoce te powinny włączyć do codziennej diety osoby szczególnie narażone na utratę tego wartościowego pierwiastka. Mowa tu zwłaszcza o osobach w podeszłym wieku, kobietach w ciąży oraz karmiących, a także dzieci i młodzież. 

Suszone figi na lepszy metabolizm

Suszone figi, a zwłaszcza nasiona są idealnym rozwiązaniem na zaparcia. Dzięki nim usprawnia się funkcjonowanie jelit. Sprawne jelita szybciej oczyszczają się z toksyn, są więc mniej narażone na wystąpienie choroby nowotworowej. 100 g to minimum, jakie należy spożyć każdego dnia, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Przy diecie ubogiej w błonnik, figi są niezwykle istotne. 

Suszone figi na nadciśnienie

Suszone figi zaleca się w szczególności osobom borykającym się z nadciśnieniem. Na 100 g suszonych fig znajduje się ponad 940 mg potasu. Pierwiastek ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. W efekcie krew jest mniej lepka, może więc bez większych przeszkód docierać do każdej komórki w naszych ciele. Figi przyczyniają się do zmniejszenia ciśnienia krwi. Należy również wspomnieć, że potas obniża ilość sodu w ludzkim ciele. Jest to ważna wiadomość dla osób nadużywających soli kuchennej podczas przyrządzania posiłków. 

Mowa była już o tym, że figi zawierają całkiem spore ilości błonnika. Składnik ten oprócz tego, że oczyszcza jelita, pomaga zredukować poziom złego cholesterolu (LDL). W ten sposób w organizmie obniża się ryzyko powstawania miażdżycy, a w konsekwencji zawału serca. 

Warto zatem sięgać po świeże owoce, suszone figi, nasiona, czy też sok z fig. Zyska na tym kompleksowo cały nasz organizm.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.