Od kilku lat Yerba Mate cieszy się niesłabnącą popularnością, nie tylko ze względu na kulturę picia, ale przede wszystkim swe właściwości zdrowotne. Spożywanie Yerba Mate wpływa na prawidłową pracę całego organizmu, a ponadto dodaje mnóstwo energii. Co jeszcze wiadomo o tej południowoamerykańskiej herbacie?
Yerba Mate – herbata o wielu twarzach
Yerba Mate należy do wyjątkowych napojów. To mocna, pobudzająca herbata, którą uzyskuje się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Korony lasów deszczowych Ameryki Południowej bardzo długo skrywały tajemnicę istnienia tego napoju. Indianie z plemiona Guarani cenili sobie napar ze względu na skuteczne, pobudzające działanie. Stosunkowo niedawno suszone liście przybyły do Europy dzięki staraniom jezuitów i od tego czasu wyrazisty smak i silny aromat Yerba Mate zyskał grono zagorzałych zwolenników. Walory smakowe to jednak nie wszystko. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że herbata charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami odchudzającymi i pobudzającymi organizm.
Zastrzyk energii zaklęty w liściach Yerba Mate
Yerba Mate zawdzięcza swe właściwości sporej dawce mateiny – odmianie kofeiny. Skutkuje to niemal natychmiastowym przypływem energii i stymulacją organizmu, oddziałując na ośrodkowy układ nerwowy. Należy przy tym pamiętać, że kofeina wykazuje działanie przeciwbólowe. Picie Yerba Mate łagodzi bóle o małym i średnim natężeniu, pobudza krążenie i wspomaga metabolizm. Południowoamerykański napój jest idealnym rozwiązaniem dla osób walczących z otyłością – naukowcy udowodnili, że związki zawarte w Yerba Mate w znacznym stopniu przyczyniają się do problemu otyłości, przyspieszając spalanie tłuszczów, wspomagając wydzielanie soków trawiennych i obniżających poziom „złego” cholesterolu.
Niezastąpione antyoksydanty Yerba Mate
Naukowcy są zgodni również w innej kwestii – Yerba Mate jest nieocenionym źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów. Ich obecność w organizmie chroni przed powstawaniem mutacji genowych, rozwojem nowotworów oraz chorób wieńcowych. To jeden ze związków, który należy dostarczać organizmowi w codziennej diecie. Ale to wciąż nie wszystko. Lekarze zalecają picie Yerba Mate nie tylko osobom, które zmagają się z nadwagą oraz pragną wzmocnić swoją odporność. Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego działa moczopędnie dzięki zawartości teobrominy – rozszerza naczynia krwionośne, wspomaga filtrowanie nerek i w rezultacie oczyszcza organizm ze szkodliwych pozostałości po przemianie materii.
Kultura picia Yerba Mate
Patrząc na listę zalet wynikających z picia Yerba Mate, nie dziwi jej niezwykła popularność. Wiąże się z tym również styl picia – wyjątkowa ceremonia zaparzania liści oraz picia gotowego naparu. Odpowiedni sposób przyrządzenia Yerba Mate gwarantuje dobrą jakość i jej zdrowotne działanie, stąd należy wiedzieć, w jaki sposób i przy użyciu jakich przyrządów należy zaparzyć prawdziwą Yerba Mate. Herbatę można pić na dwa sposoby – na zimno lub na ciepło. Do przyrządzenia herbaty potrzebne jest specjalne naczynie zwane matero. Najlepiej, jeśli będzie wykonane z tykwy, można jednak spotkać się z naczyniami drewnianymi. Drugim ważnym elementem jest bombilla, rurka, przez którą sączy się gotowy napój. W przygotowaniu Yerba Mate ważne jest, by nie zalewać liści wrzącą wodą, która zabija ich charakterystyczny smak.
Wiele odmian, to samo działanie
Na rynku można spotkać się z wieloma odmianami Yerba Mate – w zależności od miejsca występowania oraz czasu zbioru liści. Najlepszej jakości uprawy można spotkać w Brazylii, Argentynie oraz Paragwaju. Herbatę z największą dawką kofeiny uzyskuje się z młodych, zielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Dostępne są herbaty z dodatkiem owoców (na przykład guarany, jagód goji lub porzeczek), ziół lub mieszanki Yerba Mate z innymi herbatami. Przy wyborze najlepiej kierować się smakiem lub indywidualnymi predyspozycjami, dobrze jednak przynajmniej raz spróbować prawdziwej, czystej Yerba Mate i przekonać się do jej mocnego, charakterystycznego smaku. Często spotykanym dodatkiem do Yerba Mate jest catuaba – kora brazylijskiego drzewa Catuaba, znana w Ameryce Południowej jako afrodyzjak. Catuabę dodaje się w celu lepszego zaparzenia liści, choć stosuje się ją również po to, by podnieść walory smakowe i dodać herbacie nieco egzotyczny aromat.
Yerba Mate, dzięki swym niezwykłym właściwościom, dostarcza organizmowi niezbędnych do prawidłowej pracy mikroelementów. Zwolennicy liściastych napojów powinni również zasmakować w zielonej herbacie, która również bogata jest w antyoksydanty. Dla osób ceniących delikatniejszy smak poleca się z kolei afrykańską herbatę rooibos. Nie od dziś wiadomo, że do napojów, takich jak herbata, warto dodać nieco przypraw – w tej roli świetnie sprawdzi się mielona ostra papryka lub zmielony imbir, które rozgrzewają organizm i wzmacniają odporność.