Gdy analizujemy płyny pod względem ilości, w jakiej je spożywamy, nie możemy ignorować znaczenia herbaty, okazuje się bowiem, że w rankingach tego rodzaju napój ten zajmuje drugie miejsce na świecie i wyprzedza go jedynie woda. Picie herbaty, nawet w dużych ilościach, znajduje zresztą uzasadnienie, na uwagę zasługują przy tym nie tylko typowe dla niej właściwości lecznicze, ale również zbawienny wpływ na sposób, w jaki funkcjonuje nasz organizm.
Osoby zainteresowane herbatą w Polsce mają w czym wybierać, w mniej i bardziej specjalistycznych sklepach dostępna jest bowiem cała gama tego rodzaju napojów. Choć jednak pijemy ją chętnie, niezwykle rzadko zastanawiamy się nad tym, jakie jest jej działanie, trudno więc dziwić się, że przez lata nagromadziło się wiele mitów na ich temat. Na szczęście, można je dość łatwo obalić.
Czy torebki ekspresowe są wykorzystywane po to, aby sprzedawać nam produkt niskiej jakości?
Wbrew przekonaniom sceptyków torebki wcale nie są wykorzystywane do pakowania „zmiotek”. Trafiają tam oryginalne liście herbaciane, a na ich wielkość wpływ ma właśnie rozmiar torebki ekspresowej. Większe liście zwyczajnie nie zmieściłyby się więc do niej i nie miałyby przestrzeni niezbędnej do tego, aby w pełni się rozwinąć. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że herbata ekspresowa zawsze jest produktem charakteryzującym się bardzo wysoką jakością, z taką mamy do czynienia bowiem przede wszystkim wówczas, gdy do torebki trafiają liście nie tylko zbierane ręcznie, ale również przetwarzane z wykorzystaniem tradycyjnych metod. Warto zatem pamiętać, że wielkość liścia nie ma wcale tak dużego wpływu na jakość herbaty, jak skłonni bylibyśmy tego oczekiwać.
Czy herbatę w torebce ekspresowej należy parzyć krócej niż herbatę sypką?
Trudno odpowiedzieć jednoznacznie na tak postawione pytanie, wiele zależy bowiem nie od formy podania, ale od jakości herbaty. Jeśli więc mamy do czynienia z herbatą wysokiej klasy, czas jej parzenia nie powinien różnić się od tego, z jakim mamy do czynienia w odniesieniu do herbaty sypkiej. Jeśli jednak mamy do czynienia z herbatą, która została przetworzona w sposób nietradycyjny, czas parzenia może być krótszy. W tym przypadku należy liczyć się z tym, że jakość takiej herbaty nigdy nie będzie porównywalna z tą, jaka charakteryzuje wysokiej klasy herbaty sypkiej.
Czy jeśli będziemy pili mocno zaparzoną czarną herbatę, będzie miała ona właściwości pobudzające typowe dla kawy?
Owszem, w herbacie znajduje się kofeina, powinniśmy jednak pamiętać o tym, że jej aktywność zaczyna spadać już po trzeciej minucie parzenia. W tym momencie następuje zjawisko wiązania się jej z polifenolami, a tym samym właściwości pobudzające tego składnika ulegają stopniowemu osłabieniu. Okazuje się więc, że długo parzona i ciemna w barwie herbata wcale nie ma właściwości pobudzających, na które tak często liczymy. Nie można też zapominać o tym, że kofeina zawarta w herbacie ma na nasz organizm wpływ nieco inny niż ta, z którą spotykamy się pijąc kawę, a filiżanka herbaty zawiera jej mniej niż filiżanka kawy. Atutem kofeiny w herbacie jest jednak jej stosunkowo łagodne działanie, nie musimy więc obawiać się tego, że serce zacznie nam szybciej bić. Nie bez znaczenia jest i to, że herbaciana kofeina nie odkłada się w organizmie, ma więc przede wszystkim działanie orzeźwiające, a nie pobudzające.