Pośpiech, szybkie tempo życia, stres – wszystko to sprawia, że często nie chcemy lub wydaje się nam, ze nie możemy poświęcić cennego czasu na spokojne zjedzenie posiłku. Często jemy poza domem, najczęściej coś niezdrowego, albo na szybko odgrzewamy cokolwiek w mikrofalówce.
Stare chińskie przysłowie mówi: Twój żołądek nie ma zębów. Zamiast dokładnie przeżuwać jedzenie, zazwyczaj połykamy je tylko. Argumentów, przemawiających za tym, aby poświęcić posiłkom więcej uwagi i czasu jest co najmniej wiele. Oto kilka z nich:
Jedząc wolniej, poznasz prawdziwy smak potraw i zjesz mniej
Gdy jesz w pospiechu, nie doceniasz tego, to znajduje się na talerzu. Apetyczny wygląd, aromat i smak przestają mieć znaczenie.
Zrób dzisiaj ćwiczenie – podczas posiłku zamknij oczy i skup się tylko na smaku, zapachu, na konsystencji, temperaturze i wszystkich wrażeniach płynących z jedzenia.
Badania naukowe wskazały, że jedzenie w pośpiechu sprzyja przejadaniu się. Mózg potrzebuje trochę czasu, by zrozumieć, iż przyjęta dawka pokarmu jest wystarczająca, i że należy już przerwać jedzenie. Gdy jemy powoli, dajemy sobie szansę na to, by zadziałały mechanizmy kontrolujące łaknienie.
Jedząc wolniej lepiej przyswoisz składniki odżywcze
Jeśli porcje pokarmu są zbyt duże i zbyt słabo rozdrobnione, dostępność dla enzymów trawiennych będzie ograniczona. W efekcie mniej aminokwasów trafi do krwiobiegu. Powinniśmy zatem dokładnie przeżuwać każdy kęs jedzenia. Bardzo ważne jest to w przypadku produktów białkowych takich jak mięso.
3. Jedząc wolniej – unikniesz problemów trawiennych
Każdy z nas doświadczył dolegliwości takich jak: bóle brzucha, odbijania, wzdęcia, gazy, biegunki. Spowodowane są one najczęściej gorszą dostępnością pokarmu dla enzymów trawiennych, co powoduje jego trudniejszy rozkład w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego, silniejszą fermentację oraz gnicie w odcinkach najdalszych. Jedząc szybko, połykamy oprócz pokarmu duże ilości powietrza. To powietrze musi się następnie jakoś z przewodu pokarmowego wydostać, dlatego pojawiają się takie nieprzyjemne odczucia jak: odbijania, gazy i wzdęcia.
Jedząc wolniej – zmniejszysz poziom stresu
Jedzenie jest przyjemne, stanowi skuteczny sposób na złagodzenie skutków stresu, zmniejsza napięcia psychiczne. Wiąże się to z samym faktem żucia (zmienia się poziom niektórych neuroprzekaźników), oraz insuliny, która odpowiada za wzrost poziomu serotoniny. Jeśli jemy szybko, mechanizm ten zostaje zaburzony. Jedzenie, zamiast niwelować skutki stresu samo, staje się jego źródłem.
Jedząc wolniej możesz schudnąć
Amerykańscy naukowcy odkryli, że wprowadzając do swojego życia nawyk wolnego jedzenia, można schudnąć nawet do 10 kg rocznie. Czy to nie wspaniała zachęta?
Podsumowując: im wolniej jesz, tym trawienie jest efektywniejsze, a organizm przyswaja więcej substancji odżywczych. Warto zatem zainteresować się tematyką zdrowego odżywiania, ponieważ jest to czynność, którą wykonujemy codziennie i która ma tak ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.