Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Ten niezwykły korzeń znany jest medycynie chińskiej jako środek na długowieczność, pozwalający zachować młodość oraz sprawność umysłową. Jest w tym nieco prawdy, o czym świadczy spora zawartość przeciwutleniaczy, które skutecznie radzą sobie ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto imbir ceniony jest ze względu na swe właściwości pobudzające krążenie oraz funkcjonowanie serca. Zawarte w imbirze składniki skutecznie chronią przed chorobami wieńcowymi. Wpływają korzystnie na krzepliwość krwi, stąd mogą zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy. Co jeszcze wiadomo o tej niezwykłej roślinie, której historia sięga starożytności?
Byliny imbiru rosną w Azji oraz w Australii, ale to właśnie w medycynie Starożytnych Indii oraz Chin zajmował miejsce szczególne. Postrzegano imbir jako lek na poważne choroby układu odpornościowego oraz reumatyzm. Imbir kojarzono z energią i dobrym samopoczuciem. Nieco później był stosowany do leczenia dolegliwości żołądkowych, co zresztą współczesna medycyna docenia także i dziś. Do Europy imbir przywędrował we wczesnym średniowieczu i od razu zyskał miano naturalnego leku stosowanego w przypadku wielu chorób oraz problemów układu pokarmowego. W XIX wieku zauważono kolejne cenne właściwości imbiru – bylina okazała się rośliną silnie rozgrzewającą, bakteriobójczą oraz pobudzającą.
Dziś naukowcy nie mają wątpliwości, że imbir jest rośliną niezwykle cenną i bogatą w wartościowe składniki. Całkiem niedawno odkryto, że bylina jest ma silne działanie przeciwutleniające. To z kolei daje nadzieję na stworzenie leków, które pozwolą w przyszłości na skuteczniejszą walkę z nowotworami. Obecnie trwają badania nad wpływem składników imbiru na układ odpornościowy oraz funkcjonowanie całego organizmu. Wiadomo natomiast, że imbir to naturalny lek przeciwwymiotny, z powodzeniem stosowany jest w przypadku wystąpienia choroby lokomocyjnej. Nawet żucie kandyzowanego imbiru łagodzi nudności i zapobiega wymiotom.
Ponadto działanie imbiru warto wykorzystać podczas miesiączki – składniki zawarte w bylinie działają rozkurczająco i łagodzą ból. By poczuć ulgę, wystarczy pić filiżankę herbaty z dodatkiem imbiru na kilka dni przed pojawieniem się pierwszych dolegliwości. Po imbir warto też sięgnąć w podczas przeziębienia, ponieważ jak zostało to zauważone już lata temu, silnie rozgrzewa, działa napotnie i bakteriobójczo. Imbir dodać można do gorącej herbaty lub soku malinowego, a także zetrzeć świeży korzeń i wypić razem z mlekiem.
Imbir to doskonała przyprawa, którą warto jeść codziennie. Równie zdrowy jest czosnek w płatkach, który nadaje potrawom charakterystyczny, intensywny zapach. Do panierowania potraw polecamy smaczny sezam czarny, jako przekąska lub dodatek do wypieków sprawdzą się nieco słodkie orzechy nerkowca. W pozbyciu się dolegliwości żołądkowych skuteczny będzie sok z morwy białej.
Flawia 2020-05-08 13:50
Odkąd zachorowałam kupuję tylko nieprzetworzone jedzenie. Daję 5 gwiazdeczek !
Luigi 2017-05-22 11:27
dla mnie spoczko
Poldek 2017-05-11 10:46
Super sprawa na odchudzanie, imbir fajnie podkręca metabolizm. Aha i na chorobę lokomocyjną z tego co mi się kojarzy też podobno git.
Anka 2015-10-19 15:33
Polecam napój imbirowy, nie mylić z piwem. Bardzo rozgrzewa, a do tego świetnie smakuje.
Opinia użytkownika 2015-09-08 13:52
Przyprawy stanowią czasami niezbędny element dań. Wystarczy wiedzieć, które, do czego stosować. W mojej kuchni w domu najczęściej jednak stosowaną przyprawą jest Imbir Mielony . Przyprawa ta nadaje dodatkowy walor smakowy i nie można jej zarzucić, że jest niezdrowa.
Parma 2015-08-30 21:05
Azjaci wykorzystują tą przyprawę niemal, że do wszystkiego. Warto iść ich przykładem moim zdaniem! Dobrze smakuje i wspomaga nasz organizm.
Adam.P 2015-08-30 21:02
Nie wyobrażam sobie życia bez imbiru, całkiem przyjmnie się go stosuję i u mnie się jak najbardziej sprawdza. Do tego pomaga z trawieniem
Leon 2015-08-30 21:02
Stosowałem go głównie w celu odchudzania, ale jakoś szczególnie to mi nie pomógł. Do tego w smaku tez nie jest rewelacyjny